Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене и трите

...
Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене и трите
Коментари Харесай

Правната комисия подкрепи отнемане на Бюрото за защита от Гешев

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене и трите законопроекта за промени в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане. Против плановете гласоподаваха от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Законопроектите плануват Бюрото за отбрана, което е към основния прокурор, да се върне в структурата на Министерството на правораздаването. Според плана на " ИТН "  то се трансформира в профилиран отдел към министерството с името " Бюро по отбрана на застрашени лица ", а решението кои лица да се охраняват да се взима от Съвет по отбрана с болшинство 2/3 от членовете му. Служителите в Бюрото се планува да бъдат назначени в правосъдното министерство. Ако планът бъде признат, се планува едномесечен период, в който прехвърлянето на Бюрото да се реализира.

Проектът на " Демократична България "  предлага Бюрото да премине към Главната дирекция " Охрана " на Министерството на правосъдието; това планува и планът на " Изправи се БГ! Ние идваме! ". В този случай настояването за защита се прави от - застрашено лице, проверяващ орган, наблюдаващ прокурор и от началника на мястото за отнемане от независимост - за наказаните лица.

Прокуратурата не поддържа и трите законопроекта. Според държавното обвиняване в плана на ИБГНИ има " липса на нужния най-малко от правни съображения " за нуждата от смяна на закона. Той не съдържа разбор и причини за аргументите, заради които се постанова законовата смяна.

Според прокуратурата планът на Демократична България също страда от " недостиг " на претекстове. Обвинението прибавя още, че предварителната оценка на законопроекта и тук, както и при ИБГНИ, не е задоволително обоснована.

От прокуратурата допълват, че за плана на " ИТН " важат изложените претекстове по другите законопроекти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР